Azon veszed észre magad sokszor, hogy előrehajtod a fejed, mert úgy érzed úgy kényelmesebb? Végigsimítod a nyakad és érzel egy nagy kitüremkedést? Gyakran tapasztalsz kínzó fejfájást? Komoly baj előfutára is lehet, ha nem figyelsz oda rá kellően. – Akár a cervicothoracalis flexiós kontraktúra, hétköznapi nevén a “banyapúp” nevű elváltozás is lehet.

Mi történik a nyakaddal ilyenkor?

A banyapúp háti-nyaki gerinced találkozásánál kialakult túl meredek átmenet, szögtörés, rendellenes görbület. A meredek átmenet egy hegyesebb szöget jelent, ami jobban láthatóvá válik, ami egy tenyérnyi méretű, jól tapintható, puha(kötőszövetes felrakódás) púpot képez. Sok esetben az elváltozás nem csak esztétikai problémát, de ízületi gyulladáshoz, izomgörcshöz, fejfájáshoz is vezethet. Az idő előrehaladtával, kezeletlenül súlyosabb szövődmények is felléphetnek.

Mitől alakul ki?

Leggyakrabban a nyak és a hát tartáshibája okozza a problémát. A rossz tartás következtében a nyaki ív és a háti gerinc találkozásánál a kötőszövet felszaporodik és letapad. Felgyorsult és mozgásszegény életmódunk, az okostelefon és laptop használata drámain felgyorsítja a nyaki gerinced kiegyenesítését. Egyre korábban alakul ki a banyapúp.

Mit tudsz tenni a banyapúp ellen?

Régóta foglalkoztatja az embereket, hogy mit lehetne tenni  a kiegyenesedés megszüntetéséért. Most összegyűjtöttük számodra a leghasznosabb, jól bevált módszereket, amivel akár már ma változást érhetsz el. Kezdd el  most, hogy ne kelljen rejtegetned banyapúpodat és büszkén vállald nyakad hátsó részét.

Banyapúp elleni tippek, a gyógymasszőrtől Neked:

A nyaki gerinced a legmozgékonyabb gerincszakaszod, fontos hogy megőrizd teljes mozgásterjedelmét, mert a merev, feszes izmok a nyakadnál, fejednél is fájdalmat okozhatnak, ezért kiemelten fontos foglalkoznod Vele már a kezdetektől:

 1. Csökkentsd testsúlyod
   Közhelynek tűnhet, de a túlsúly az egyik fő oka, hogy a “banyapúp” kialakul. A testedre lerakódó zsír a nyakadat is hátrányosan érinti. Legelső lépésként, az étkezési szokások megváltoztatását szoktuk javasolni. Vezess be egy fokozatos diétát, hagyd el a cukros üdítőket, tested hálás lesz érte.
 2. Kiemelt figyelemmel kísérd alvásod,lehetőleg ne aludj hason és gondoskodj a fej megfelelő alátámasztásáról. Ha mindenképpen hason alvó vagy, akkor felejts el a párnát(Ha nem kényelmes, akkor  maximum vékonyabb változatot használj belőle.) Oldalt fekvés esetén helyezd egyszintűbe a nyakad a gerinceddel és a kényelmesebb eredményért helyezz egy másik párnát a térdeid és a bokáid közé.
 3. Nyújtsd rendszeresen nyakizmaidat, amivel csökkentheted a banyapúp kialakulásának veszélyét.
  Így csináld:
  • A, Döntsd a fejed jobbra, míg nem érzel enyhe feszülést a nyakad bal oldalán. A jobb kezedet tedd a a füled fülé, és húzd finoman jobbra.
   Kezdők 15, haladók 30 másodpercig tartsák meg ezt a testhelyzetet.
   Ismétlésszám: 3-4-szer ismételd mindkét oldalon.
  • B, Ha púpod van, az izmok(csuklyás, lapockaemelő, mély nyakizmok) a nyakadban valószínűleg természetellenesen merevek. Ezt a merevséget a következő önmasszírozó technikával tudod feloldani.
   Így csináld: Csavarj össze 2-3 törülközőt vagy sálat, hogy egy vastag “kötelet” kapj. Fogd meg a két végét, és helyezd a nyakad mögé. Lassan le és fel mozgatva dörzsöld vele át a nyakizmaidat, hogy enyhüljön a merevség. Figyelj arra, hogy a nyakcsigolyáidra ne menj rá.
   Idő: 5-7 percig csináld.
 4. Mozgás szerepe: erősítsd nyak és mély hátizmaidat, végezz tartásjavító, izomegyensúly-visszaállító gyógytornát, illetve kiemelten javasolt a gyors és  a hátúszás is. Válassz egy sportolási lehetőséget, járj el rendszeresen és a jó közérzet mellett legyenek jó állapotban nyakizmaid, nyaki gerinced újra rugalmasak legyen. Ha nincs időd, akkor a kimozgató gyakorlatokat Neked találták ki, a kimozgatás azt jelenti, hogy terheletlenül teljes (állapottól függően) mozgástartományban dolgoztatod nyakad.  Ráadásul a mozgás hatására a porcaid is megkapják a a jobban termelődő ízületi folyadékból a tápanyagokat. – Ezek a gyakorlatok, annyira egyszerűek, hogy bárhol elvégezheted, egy trükkje van, hogy rendszeresen végezd el.

  Így csináld: 
  1. Fejdöntés balról, gerinc síkjába, majd végezd el ugyanezt jobbra is.
  2. A nyakcsigolyák kis ízületei ha előre döntöd fejed kinyílnak, ha hátra összezáródnak.
  3. Csavarás, lassan fordítsd a fejed jobbra, majd balra. Figyelj arra, hogy ne a vállaid és a tested mozduljon el, hanem csak a nyakad.
  Ismétlésszám: A fejdöntéseknél 5-5 db mindkét irányba, a csavarásnál 3-3 db mindét oldalra.

  A banyapúp sokszor a túlzottan előre tartott fej(Mobilozás,irodai munka) miatt alakul ki. Ilyenkor a nyakra több kilónyi plusz súly nehezedik. Legnagyobb terhelésnél 27 kg, ez olyan mintha egy átlagos testsúlyú 7-8 éves kisiskolást raknánk a nyakadba, minden egyes nap! Ezért tudatosan kell tenned a testtartásod javítása érdekében, hogy nyakad terheltsége csökkenjen.

 5. Járás közben is figyelj atesttartásodra!Találd meg a középpontodat testedet kihúzva, egyenesen állva. Állad legyen párhuzamos a talajjal, a vállaidat húzd hátra, a hasadat pedig húzd be. Karjaid természetes helyzetben legyenek melletted. Képzelj el egy madzagot, ami a plafonról lóg és húz téged felfelé, miközben egyenesen állsz. Ez jusson eszedbe mindig, mikor rájössz, hogy már megint nem jól tartod magad.
 6. Ülésnél a legjobb,ha megváltoztatod a felületet, amin ülsz. A megfelelő testhelyzetet elérheted egy felcsavart takaróval, amit az ülőcsontok alá teszel. Ez segít, hogy a térdeid alacsonyabban legyenek a csípődnél.

A nyaki gerinced újra rugalmas és esztétikus lesz – a korodtól függetlenül

Valójában nem is az számít, hogy hány éves vagy, hanem tested fizikai állapota. Nem szükséges a banyapúppal élned, ha rendszeresen végzed az alábbi gyakorlatokat. Képzeld el, hogy nyakad újra könnyed és rugalmas lesz. Nem okoz majd gondot a fejforgatás, illetve hátranézés, ilyenkor nem csak a gerincedről van szó, hanem az egész életminőségedről. Döntsd el, hogy hogy szeretnél élni, mit szeretnél még tenni az életedben. Legyen az sport, utazás vagy a családtagjaiddal töltött minőségi idő.

Gondolj bele, hogy mennyi mindent csinálhatnál még…

Tudod magadban is, hogy az első lépés a legnehezebbek. Válj tudatos irányítóvá, légy kitartó és szabadulj meg a banyapúptól rövid időn belül, napi rutinba illeszthetően. Tarts velünk és élvezd a kézzel fogható eredményeket!

Ha bármilyen kérdésed lenne a banyapúp kialakulásával, kezelésével, megállításával kapcsolatban,  lehetőség lesz személyre szabottan ingyenesen konzultálnod velem, az alábbi linkre kattintva, erősítheted meg szándékodat: 

Ne feledd, a banyapúp nem fogától megoldódni, ahogy egy konditerembe is lejárnak az emberek, úgy a banyapúpmentes élethez Neked is lépéseket kell tenned, tedd meg most és felejtkezz meg a banyapúpról.

Jó egészséget!
Norbi – BanyapúpSTOP

U.I: Addig is, ha tetszett bejegyzésem kérlek oszd meg másokkal is hasznos lehet. Köszönöm. Hamarosan jelentkezem! Tarts velem továbbra is.

Hasznos gyakorlatok a banyapúp ellen: